Iloisen Mummolan tarina

Miksi haluan tarjota päivätoimintaa vanhuksille ja muille iäkkäille?

Elämän iloa ja iäkkäiden päivätoimintaa Järvenpäässä

Nelikymppisenä olin elämäntilanteessa, jossa minulle aukesi mahdollisuus lähteä vielä opiskelemaan  uutta ammattia. Ajatuksenani oli päästä tekemään työtä, jolla olisi arvoa ja merkitystä sekä itselleni, että työni kautta kohtaamilleni ihmisille. Päädyin opiskelemaan lähihoitajaksi. Kiinnostukseni kohteeksi nousivat ikäihmiset, sillä olin jo ensimmäisessä kesätyöpaikassani 14 vuotiaana saanut olla heidän kanssaan tekemisissä ja sydämeeni oli tallentunut ajatus ikäihmisten elämän loppusuoran vaiheista. Toivoin valoa ja iloa tuolle loppukaarteen jälkeiselle osuudelle ja halusin osallistua niiden löytymiseen.

Iäkkäiden yksinäisyys herätti

Tulevassa työssäni hoitajana iäkkäiden parissa huomasin piankin kiireessä suorittavani päivän töitä ja harmittelin, kuinka vähän aikaa jäi oikealle kohtaamiselle: sille, että olisin saanut olla ihminen ihmiselle. Tuo lause soi sisälläni; kuultuani sen ihastuttavalla vanhalta rouvalta istuessani hänen seuranaan ruokapöydässä toivoen ruuan näin maistuvan hänelle paremmin.
Lähihoitajan työssäni tulin kohtaamaan iäkkäiden yksinäisyyden ja siitä seuranneen näköalattomuuden. Huomasin, kuinka elämästä oli kadonnut ilo ja valo ja niiden myötä elämän merkitykselliseksi kokemisen tunne. Juuri siihen kohtaan halusin päästä vaikuttamaan: auttaa löytämään elämään eteenpäin vieviä asioita ja tärkeyksiä; valoa loppusuoralle.

Ajatus iäkkäiden yksityisestä päivätoiminnasta

Uskoin löytäneeni paikkani, kun tulin valituksi iäkkäiden päivätoimintaan töihin. Samalla ryhdyin opiskelemaan ratkaisukeskeistä taideterapiaa tarkoituksena syventää ymmärrystäni ihmisyyden äärellä toimiakseni. Sain työkaluja ja löysin menetelmiä, joiden avulla mahdollistaa ilon  ja tärkeyden löytymistä takaisin elämään. Koin olevani oikealla paikalla, oikeiden asioiden parissa, saaden myös itselleni iloa sitä toisille mahdollistaessani.
Kun päivätoiminta lakkautettiin, jäi sydäntäni kirvelemään asiakkaiden huoli tulevaisuudestaan. Pelko oli suuri, kun he kokivat joutuneensa marginaaliin ja jääneensä  tyhjän päälle. Tunsin, että jotain asialle täytyy pystyä tekemään ja siitä syntyi ajatus iäkkäiden päivätoiminnan käynnistämisestä Järvenpäähän.

Iäkkäiden kohtaamisia Iloisessa Mummolassa

Nyt voin kiitollisena todeta, että kaikella on kohtansa ja merkityksensä, kun erilaisten, välillä melko haasteellistenkin vaiheiden jälkeen löydän itseni omasta ja omanlaisestani yrityksestä: Iloinen Mummola miettimästä, mitä ihanaa ja iloista tänään saan kohdata asiakkaideni kanssa. Koen olevani etuoikeutettu saadessani tehdä tätä merkityksellistä työtä näiden kaikkien oman elämänsä sankareiden kanssa.

Leena

Iloinen Mummola

 

Ota yhteyttä
Puh. 050 5369 182
Email leena@iloinenmummola.fi